Category

Projecten

Tijdelijk beheer voormalig Philips-landgoed De Wielewaal

By Projecten

Tijdelijk beheer voormalig Philips-landgoed De Wielewaal

De Wielewaal – het voormalige 142 hectare tellende Philips-landgoed in Eindhoven Noordwest – wordt opengesteld voor publiek. De Brabantse gemeente kocht het stuk grond recent aan en wil onder meer de biodiversiteit nog verder intensiveren. Het moet zo als ‘groene long’ gaan dienen, als compensatie voor de bebouwing in de stad.

Vraagstuk

De Wielewaal opent naar verwachting vanaf september 2025 in fases als stadspark. Tot die tijd dient het groenonderhoud op het landgoed door te gaan. De gemeente Eindhoven wil daarnaast in kaart brengen met welke wildsoorten, flora en fauna ze daar precies van doen heeft en hoe het groene karakter nog meer kracht bij te zetten. Tevens moet er een sluitende begroting komen. En de uitvoering van de gewenste aanpassingen – zoals het terugbrengen van cultuurhistorische elementen als het pinetum, een doolhof, enkele bijzondere boomsoorten, lanenstructuren en een rosarium – vraagt om aansturing.

Oplossing

De gemeente Eindhoven stelde een beheer- en onderhoudsteam voor De Wielewaal samen. Deze groep experts regelt al het bovengenoemde; van de onderhoudsvisie tot het dagelijks beheer. Én de aanpassingen waarmee groene winst qua biodiversiteit behaald moet worden. Het plan staat nog niet 100% vast, maar enkele veranderingen zijn al wel definitief bepaald. Zo stapt de gemeente af van de strakke gazonnetjes overal; waar mogelijk groeien de grassen voortaan door. Er moet een gesloten ecosysteem komen, waarbij een noodgedwongen gekapte boom bijvoorbeeld blijft liggen ten behoeve van de flora en fauna of tot bezoekersbank wordt verwerkt. De groenexperts gaan het verdroogde productiebos nieuw leven inblazen door de ooit kunstmatig bereikte drooglegging ervan ongedaan te maken. De bodem moet immers juist als spons gaan dienen voor de beek die door het landgoed en aangrenzende bos heen loopt.

Onze bijdrage

Peter Sebregts Groenmanagement stuurt in de periode tot de openstelling van het park in hoofdlijnen het beheer van De Wielewaal aan. Peter werkt daarbij samen met de specialisten van de Gemeente Eindhoven. Hij houdt zich daarbij zowel met vergroening en verbetering alsook herstel en vernieuwing bezig. Een project dat, gezien de nadruk op duurzaamheid en biodiversiteit, helemaal in zijn straatje past.

Project duurzaamheid Avans Hogescholen

By Projecten

Duurzaamheidsproject Avans Hogescholen

Avans Hogescholen zocht een aannemer om het onderhoud van de buitenruimte van 10 vestigingen bij onder te brengen. Bij de keuze voor een partij moest niet alleen een optimale prijs-kwaliteitverhouding een rol spelen. Omdat de onderwijsinstelling een milieubewust imago heeft, zou vooral de manier van inspelen op duurzaamheid, biodiversiteit en servicegerichtheid de doorslag geven.

Vraagstuk

Avans Hogescholen wenste ontzorging inzake de zoektocht naar een geschikte aannemer. Het betrof een project van a tot z; van advisering voor de contractvorm en inhoud en het uitwerken en calculeren van het contract tot de directievoering, begeleiding en kwaliteitskeuringen aan na de daadwerkelijke inschakeling van een specifieke partij.

Oplossing

Er is inmiddels een contract tot stand gekomen met een onderhoudspartij die oog heeft voor de thema’s waar Avans voor staat. Daarnaast wordt er – ook niet geheel onbelangrijk – rekening gehouden met bijvoorbeeld tentamenperiodes van studenten van de instelling. Zodat zij tijdens hun toetsen bijvoorbeeld niet door kettingzagen en bladblazers worden gestoord.

Onze bijdrage

Peter Sebregts Groenmanagement heeft Avans Hogescholen geadviseerd tijdens het gehele aanbestedingstraject. Van advies inzake de optimale verhoudingen tot aan de uiteindelijke gunning. Niet alleen de onderhoudskwaliteit van de potentiële partijen is getoetst. Ook hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en servicegericht werken werden meegenomen in een uiteindelijk advies. Daarnaast werd de onderwijsinstelling ontzorgd op het gebied van het bijbehorende papierwerk; van bestekken uitschrijven, calculaties uitvoeren tot inkoopdocumenten, publicaties en het uiteindelijke contract opstellen. Tot op de dag van vandaag wordt in de gaten gehouden of de kwaliteit geleverd wordt die de aannemer belooft. En of er vooruitgang in de buitenruimte zichtbaar is.

Bouwteam gemeente Eindhoven

By Projecten

Bouwteam gemeente Eindhoven

De Gemeente Eindhoven hanteert het bouwteam voor het beheer van de buitenruimte recent als compleet nieuwe contractvorm. Met vooruitstrevende maatregelen voor een biodiverse duurzame leefomgeving tot gevolg.

Vraagstuk

Het is een expliciet doel van gemeente Eindhoven; in 2030 geheel klimaatneutraal zijn. Onder meer het beheer van de buitenruimte moest hiervoor onder de loep worden genomen. Want in welke vorm kan de gemeente efficiënt en doeltreffend werken aan het vastgestelde streven?

Oplossing

De gemeente heeft een speciaal bouwteam in het leven geroepen dat constant projecten in de steigers zet, ze monitort en evalueert. Met initiatieven en aanpassingen op het gebied van onder andere gras maaien, onderhoud van de plantvakken, zwerfafval ruimen en vegen wordt binnen het beschikbare budget zo veel mogelijk meerwaarde gecreëerd. Dit overigens niet alleen op het gebied van duurzaamheid. Ook inzake ecologie, burgerparticipatie en social return. Door de contracten die zijn aangegaan, wordt momenteel in de helft van de stad deze werkwijze gehanteerd. Door uitbreiding van de partnerschappen zal het in 2023 om 100 procent dekking van de stedelijke omgeving gaan.  

Onze bijdrage

In dit project trekt Peter Sebregts Groenmanagement de kar van de gemeente Eindhoven. Van het organiseren van de aanbestedingen, het samenstellen van het kernteam tot de evaluaties gedurende het proces; als adviseur heeft hij een voortrekkersrol. Hij blijft ook de komende jaren nog vanuit zijn huidige functie pionieren.