Tijdelijk beheer voormalig Philips-landgoed De Wielewaal
De Wielewaal – het voormalige 142 hectare tellende Philips-landgoed in Eindhoven Noordwest – wordt opengesteld voor publiek. De Brabantse gemeente kocht het stuk grond recent aan en wil onder meer de biodiversiteit nog verder intensiveren. Het moet zo als ‘groene long’ gaan dienen, als compensatie voor de bebouwing in de stad.
Vraagstuk
De Wielewaal opent naar verwachting vanaf september 2025 in fases als stadspark. Tot die tijd dient het groenonderhoud op het landgoed door te gaan. De gemeente Eindhoven wil daarnaast in kaart brengen met welke wildsoorten, flora en fauna ze daar precies van doen heeft en hoe het groene karakter nog meer kracht bij te zetten. Tevens moet er een sluitende begroting komen. En de uitvoering van de gewenste aanpassingen – zoals het terugbrengen van cultuurhistorische elementen als het pinetum, een doolhof, enkele bijzondere boomsoorten, lanenstructuren en een rosarium – vraagt om aansturing.
Oplossing
De gemeente Eindhoven stelde een beheer- en onderhoudsteam voor De Wielewaal samen. Deze groep experts regelt al het bovengenoemde; van de onderhoudsvisie tot het dagelijks beheer. Én de aanpassingen waarmee groene winst qua biodiversiteit behaald moet worden. Het plan staat nog niet 100% vast, maar enkele veranderingen zijn al wel definitief bepaald. Zo stapt de gemeente af van de strakke gazonnetjes overal; waar mogelijk groeien de grassen voortaan door. Er moet een gesloten ecosysteem komen, waarbij een noodgedwongen gekapte boom bijvoorbeeld blijft liggen ten behoeve van de flora en fauna of tot bezoekersbank wordt verwerkt. De groenexperts gaan het verdroogde productiebos nieuw leven inblazen door de ooit kunstmatig bereikte drooglegging ervan ongedaan te maken. De bodem moet immers juist als spons gaan dienen voor de beek die door het landgoed en aangrenzende bos heen loopt.
Onze bijdrage
Peter Sebregts Groenmanagement b.v. stuurt in de periode tot de openstelling van het park in hoofdlijnen het beheer van De Wielewaal aan. Peter werkt daarbij samen met de specialisten van de Gemeente Eindhoven. Hij houdt zich daarbij zowel met vergroening en verbetering alsook herstel en vernieuwing bezig. Een project dat, gezien de nadruk op duurzaamheid en biodiversiteit, helemaal in zijn straatje past.