Bouwteam gemeente Eindhoven

De Gemeente Eindhoven hanteert het bouwteam voor het beheer van de buitenruimte recent als compleet nieuwe contractvorm. Met vooruitstrevende maatregelen voor een biodiverse duurzame leefomgeving tot gevolg.

Vraagstuk

Het is een expliciet doel van gemeente Eindhoven; in 2030 geheel klimaatneutraal zijn. Onder meer het beheer van de buitenruimte moest hiervoor onder de loep worden genomen. Want in welke vorm kan de gemeente efficiënt en doeltreffend werken aan het vastgestelde streven?

Oplossing

De gemeente heeft een speciaal bouwteam in het leven geroepen dat constant projecten in de steigers zet, ze monitort en evalueert. Met initiatieven en aanpassingen op het gebied van onder andere gras maaien, onderhoud van de plantvakken, zwerfafval ruimen en vegen wordt binnen het beschikbare budget zo veel mogelijk meerwaarde gecreëerd. Dit overigens niet alleen op het gebied van duurzaamheid. Ook inzake ecologie, burgerparticipatie en social return. Door de contracten die zijn aangegaan, wordt momenteel in de helft van de stad deze werkwijze gehanteerd. Door uitbreiding van de partnerschappen zal het in 2023 om 100 procent dekking van de stedelijke omgeving gaan.  

Onze bijdrage

In dit project trekt Peter Sebregts Groenmanagement de kar van de gemeente Eindhoven. Van het organiseren van de aanbestedingen, het samenstellen van het kernteam tot de evaluaties gedurende het proces; als adviseur heeft hij een voortrekkersrol. Hij blijft ook de komende jaren nog vanuit zijn huidige functie pionieren.