Klimaatinitiatief BOR2050 rolt monitor voor groenbeheerders uit

BOR2050 – een initiatief dat gemeenten en andere instanties helpt het beheer van hun buitenruimte zo klimaatneutraal mogelijk uit te voeren – is bezig met een landelijke uitrol. De bijbehorende Impact Beheer Monitor is daartoe beschikbaar gesteld voor iedere groenbeheerder die zich bij de beweging aansluit. De monitor geeft inzicht in waar een instantie op het gebied van zaken als CO2-uitstoot, hittestress, biodiversiteit en wateroverlast staat. En geeft een duidelijk beeld van de aanpassingen waarmee de meeste impact gemaakt kan worden richting de klimaatdoelstellingen van 2050.

De initiatiefnemers van BOR2050 zijn gemeente Eindhoven, groenbedrijf Vebego Groen, technologiebedrijf Progresity, opleidingsinstituut IPG Groene Ruimte en boomtechnisch adviesbureau Tree-O-Logic. Met hun gezamenlijke inspanningen willen ze de informatievoorziening en oplossingen rondom duurzaamheid voor alle beheerders in Nederland toegankelijk en toepasbaar maken. “Wij hopen op deze manier als een soort berggids te fungeren”, aldus Peter Sebregts, die namens de Brabantse gemeente betrokken is bij het initiatief. “Want er moeten flinke stappen worden gezet; 2050 komt er écht aan.” Nederland wil in dat jaar klimaatneutraal zijn. De uitstoot van broeikasgassen mag dan niet hoger zijn dan de hoeveelheid die vastgelegd wordt. Dat streven is in nationale en internationale afspraken bepaald en Nederlandse gemeenten hebben op dat gebied een belangrijke rol.

Van bouwteam naar klimaatresultaat

In 2021 riep gemeente Eindhoven een zogenoemd bouwteam in het leven; medewerkers van de afdeling Stadsbeheer en verschillende partnerpartijen die binnen een beschikbaar gesteld budget zo veel mogelijk meerwaarde inzake duurzaamheid, ecologie, burgerparticipatie en social return in vijf verschillende wijken van de stad moet creëren. Dat bouwteam bestaat uit een kernteam dat constant projecten in de steigers zet, monitort en evalueert. Maar het eigenlijke team is veel groter. Want zijn ze bezig op het gebied van biodiversiteit, dan halen ze er ecologen bij. En gaat het over klimaat, dan raadplegen ze milieukundigen. Zo zitten er uiteindelijk steeds tientallen verschillende betrokkenen aan tafel.

Het bouwteam is momenteel nog steeds samen onderweg, maar voerde tot nu toe al in vele initiatieven en aanpassingen op het gebied van grasmaaien, onderhoud van plantvakken, zwerfafval ruimen en vegen door. Zo zijn er elektrische onderhoudsmachines in gebruik genomen, worden bepaalde gazons minder vaak gemaaid om wilde bloemen tot bloei te laten komen, en bewaart en bewerkt de gemeente gevallen bladeren om ze vervolgens als beschermlaag voor het groen in de wijk te gebruiken. Alle doorgevoerde aanpassingen en de impact ervan worden aan de hand van kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) via een geavanceerd dashboard gemonitord. De resultaten bleken eerder al zó positief dat de werkwijze reeds in heel Eindhoven de standaard geworden is en de voorlopige ervaringen ter inspiratie gedeeld werden. Dit onder meer door provincie Noord-Brabant, met dit artikel op haar platform voor klimaatadaptatie. Nu vormen ze tevens de basis voor BOR2050 en Impact Beheer Monitor van het initiatief.

De Impact Beheer Monitor

Vandaag de dag is de Eindhovense bouwteam-constructie met extra partnerpartijen uitgebreid.  Het dashboard is daarnaast in de afgelopen jaren verder doorontwikkeld, en met een databank van zo’n 6.000 mogelijke maatregelen uitgebreid. Sebregts: “We wilden een systeem realiseren waarin beheerders zélf bij kunnen houden hoe ze ervoor staan, en waarin heel duidelijk te zien is wat ze kunnen doen om zo veel mogelijk impact te maken. Een stad zal vanwege zijn uitstoot bijvoorbeeld nooit een A+-label krijgen, maar kan wel maatregelen treffen om zo ver mogelijk richting die A op te klimmen. De monitor geeft alle handvatten die daarvoor nodig zijn. En dus delen we ‘m het liefst met iedere beheerder in ons land. Om zo samen klimaatverandering tegen te gaan.”

BOR2050 heeft inmiddels al de nodige aanmeldingen van geïnteresseerde buitenruimtebeheerders ontvangen, zo laat Sebregts weten. Ook het bedrijfsleven en experts weten de initiatiefnemers te vinden, geeft hij aan. Op www.BOR2050.nl vind je meer informatie over het initiatief en melden geïnteresseerde partijen – zowel beheerders als potentiële nieuwe partners – zich eenvoudig voor een kennismakingsgesprek aan. “Ik hoop van harte dat velen zich bij ons initiatief aansluiten en gebruikmaken van ons pionierswerk. Dan bouwen we samen aan een betere wereld. Want we kunnen er lang of kort over wezen, maar dít is het moment!”